AIR SOYA
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN
1kg kacang soya
15 liter air
3 helai daun pandan
1kg gula pasir
1 liter air untuk air gula
sedikit garam
1kg kacang soya
15 liter air
3 helai daun pandan
1kg gula pasir
1 liter air untuk air gula
sedikit garam
CARA-CARA
1. basuh kacang soya kemudian rendam selama 4 hingga 5 jam.
2. setelah kembang, toskan kacang.
3. kisar kacang menggunakan mesin pengisar dengan 15 liter air.
4. tapis air kacang dengan menggunakan kain putih sebanyak 2 kali dengan kain net.
5. masukkan air soya tadi kedalam periuk sederhana dan masak sehingga menidih.
6. masukkan garam dan daun pandan.
Air Gula
1. masak 1KG gula dengan 1 liter air
1. basuh kacang soya kemudian rendam selama 4 hingga 5 jam.
2. setelah kembang, toskan kacang.
3. kisar kacang menggunakan mesin pengisar dengan 15 liter air.
4. tapis air kacang dengan menggunakan kain putih sebanyak 2 kali dengan kain net.
5. masukkan air soya tadi kedalam periuk sederhana dan masak sehingga menidih.
6. masukkan garam dan daun pandan.
Air Gula
1. masak 1KG gula dengan 1 liter air
TAU FU FAH
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN
1kg kacang soya
7 liter air
*50gm tepung jagung
*25gm saiko jenis lembut
1/2kg gula putih
250gm gula merah
1 liter air (untuk masak air gula)
CARA-CARA
1. basuh kacang soya kemudian rendam selama 4 hingga 5 jam.
2. setelah kembang, toskan kacang.
3. mesin kacang dengan menggunakan 7 liter air (kacang soya hanya boleh dimesin 1 kali sahaja untuk menjamin kepekatannya.
4. tapis air kacang dengan menggunakan kain net putih.
5. masukkan air kacang yang telah ditapis tadi kedalam periuk kecil.
6. masak dengan api yang besar, periuk hendaklah sentiasa di tutup.
7. kacau setiap 3 minit untuk mengelakkan air kacang tadi hangit.
8. masak sehingga didih.
9. sementara itu campurkan tepung jagung dengan saiko kedalam satu bekas dan masukkan 400ml air kedalamnya, kacau hingga sebati dan hancur.
10. tapis bahan tadi dengan kain penapis net, kemudian masukkan kedalam tong panas (jenama STANDARD).
11. setelah mendidih dan membuak, tutup api.
12. air soya yang telah mendidih tadi tapis kedalam satu bekas lain dahulu sebelum di masukkan kedalam tong panas.
13. tuang dengan segera kedalam tong panas, tutup segera.
14. biarkan selama 1 jam sebelum dibuka.
AIR GULA
1. campurkan kesemua bahan tadi, iaitu gula merah, gula pasir dan air.
2. masak dengan api sederhana.
3. apabila air gula mendidih tutup api.
This entry was posted
on 3:05 PM
.
You can leave a response
and follow any responses to this entry through the
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
.
0 comments